Ben ik te min: Niet de A maar de B-kant
Als ik de naam Armand hoor dan denk ik al snel aan zijn enige echte grote hit Ben ik te min. De plaat stond in 1967 veertien weken in de Top40 met als hoogste notering de 5e plaats. Met name in die tijd werd het succes van een single bepaald door de mate waarin het op de radio te horen was. Dat gold zeker voor dit nummer, want het stond namelijk op de B-kant van de in november 1966 uitgebrachte single: Eén van hen ben ik. Deze A kant bereikte slechts alleen de tipparade. Toen Radio Veronica drie maanden later de B-kant begon te draaien, was een hit geboren. Maakt dit Armand een eendagsvlieg of niet? Tijd voor wat verdieping.
Nederlandse protestzanger
De jaren 60 kende verschillende protestzangers zoals de schotse zanger Donovan en onze eigen Boudewijn de Groot. De hit bombardeerde Armand (echte naam Herman van Loenhout) direct tot de Nederlandse Bob Dylan. Het nummer vertoont veel gelijkenis met Bob Dylan’s Blowin’ In The Wind. Ben Ik Te Min roept bij de verschillende groeperingen en klassen in de jaren 60 al direct reactie en emoties op. De teksten en de manier waarop Armand deze zingt, zijn op z’n zachtst gezegd confronterend te noemen. Zeker voor een door hem bezongen liefdesrelatie.
Gevoelige snaar
Woorden als “vreten” in plaats van “eten” of “donder maar op” in plaats van “ga maar weg”, zijn in deze tijd in liedjes meer gemeengoed, in die tijd waren ze not done. De teksten benadrukken nog meer verschillen, namelijk het verschil tussen arm en rijk en het verschil tussen gewoon en excentriek. “jouw moeder die ik moest aanhoren met dat achterlijke gezwam over de studie van je broer” en “dat je pa zo’n succesvol zakenman was, m.a.w. wat ben jij boer” kan dit niet beter verwoorden. Natuurlijk wordt het klassieke thema – schoonfamilie – hier direct, maar met een gevoelige snaar geraakt.
Weg met het keurslijf
Veel jonge mensen zagen in die (hippie) tijd hier een prachtige kans om zich nog verder af te zetten tegen ouders, schoonfamilie en alle traditionele omgangsvormen en opvattingen. Waarom word ik in een keurslijf gestopt? Ik wil vrede, liefde, genieten, muziek, drugs, anders zijn. Met Armand als excentrieke joint rokende hippie als zingend boegbeeld. Ben ik te min bleek tijdenlang mee te gaan. De bezongen thematiek is immers blijvend actueel. Het nummer is tijdloos en Armand ook, ondanks zijn veranderde leeftijd.
Ouwe hippie meets nieuwe generatie
Armand is nu 69 jaar oud en heeft zojuist een nieuw album uitgebracht met de Rotterdamse band
The Kik. Hij is inmiddels een heerlijke oude hippie die nog steeds met dezelfde passie zingt over wat hem bezig houdt. Hij schuwt het niet om daar ook een nieuwe generatie eigenwijzen bij te betrekken. Oud en nieuw in optima forma! Daarom is hij voor ons, ondanks dat hij slechts 1 echte grote hit scoorde, niet bepaald een eendagsvlieg. Wij houden van zijn verschijning en wat hij teweeg heeft gebracht vanaf de jaren 60 tot nu…